18. juni 2012

16,9 pct. – hvad gør vi så?

Af Vibeke Schmidt, Kredsformand,

Forleden kom en af de mest nedslående meningsundersøgelser, som vi har set i mange år.
Ikke alene røg Socialdemokratiet ned på den laveste vælgertilslutning i mange år med kun 16,9 pct., men både SF og Radikale røg med ned. Tilsammen fik Regeringen kort sagt tæv så det battede.

For et regeringsbærende parti som Socialdemokratiet er dette ikke gode tegn.
Det kunne betyde, at vores politik er helt forkert eller at vi ikke har fået fortalt vælgerne,
hvad vi gerne vil med dette samfund.
Mon ikke det er en kombination af disse årsager – og så en enkelt mere: Partiet Venstre, som gik ud af meningsmålingen med et klap på skulderen, har siden regeringen begyndte sit arbejde ikke tilført det politiske arbejde noget som helst. Partiet har kun stillet et eneste – ja jeg skriver 1 stk. – forslag i Folketinget siden efteråret 2011. Partiet har først og fremmest leget taktisk valgkamp fra dagen efter det valg, som førte til Lars Løkke Rasmussens afgang som statsminister.

Med hensyn til de andre årsager, som jeg nævnte før, er vi i Socialdemokratiet nødt til at tage det alvorligt og vurdere om partiets politik er god nok - og om vi er i stand til at fortælle vælgerne om det på en måde, som gør, at de forstår, hvad vi vil.

Jeg mener, at partiets politik er god – også selv om der er synlige tidsler i buketten. Den er dynamisk. Den er socialt afbalanceret. Den betyder flere i arbejde og flere arbejdspladser. Når den og de andre reformer, som er på bordet, bliver vedtaget, vil Danmark være godt på vej til at arbejde sig ud af krisen.
 Alle ved jo, at landet har været og stadig er i krise. Det er et langt og sejt træk at få ryddet op efter de borgerlige kommandoraids med forkerte beslutninger og hjælp til de rige. Det er jo en samlet og nytænkende politik, som Regeringen er i gang med at gennemføre – og hvis nogen tror, at det sker i løbet af få måneder eller endda få år for den sags skyld, så må de tro om igen.

Her er det så, at vi som parti skal spørge os selv, om vi forklarer os godt nok over for vælgerne. Svaret er desværre nok nej. Medierne elsker personsager frem for politik. De elsker kritiske sager frem for saglige argumenter. De elsker at tale om alt andet end hvad Regeringen rent faktisk gør. Det er nu engang mediernes måde at arbejde på.
Kritikerne af Regeringen trækker på samme hammel og prøver at fremstille det hele som noget ubrugeligt, der ikke fører til noget fornuftigt. Alt det kan vi nok ikke dæmme op for.

Men kan vi forklare os bedre? Svaret er ja. Vi skal lære at fortælle vælgerne, at den økonomiske situation ikke indbyder til at bruge pengene før vi har dem i statskassen. Vi skal lære også at fortælle bedre om de mindre populære ting i vores politik. Planerne for hvordan Danmark skal se ud i 2020 er ikke det folk er mest optaget af. Næh - hvordan går det i morgen? Er der arbejde til mig i morgen eller skal jeg vente til 2020? Hvorfor skal nogen have mindre i folkepension for at andre kan få skattelettelser? Det vil de fleste hellere vide. Det må vi forklare bedre.
Det er mit håb, at Regeringen har is i maven. Søger at få gennemført flest mulig af de reformer den har fremlagt planer om og at de støt og roligt arbejder hen imod, at Danmark er på fode så snart som muligt – og senest i 2020.
I mellemtiden må vi som socialdemokrater være partiets ambassadører og fortælle vore omgivelser, hvad vi tror på og at vore værdier om solidaritet og velfærd i den sidste ende vil vinde.

Ingen kommentarer: