8. juni 2012

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Uge 23


Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

Regeringen ønskede at indgå en trepartsaftale, hvor alle parter ville være tilfredse med resultatet. Det har ikke kunnet lade sig gøre, og aftalen er derfor pillet af bordet.
Efter nye samtaler med fagbevægelsen har regeringen konkluderet, at det ikke vil være muligt at indgå en trepartsaftale, der skulle have skaffet fire milliarder kroner om året til offentlig vækst og et øget arbejdsudbud på 22.000 stillinger.

Finansminister Bjarne Corydon, der har ledet forhandlingerne, lægger ikke skjul på, at han ærgrer sig over, at det ikke har været muligt at lave en aftale med arbejdsmarkedets parter. Men det har hele tiden været vigtigt for regeringen, at alle parter følte, at de kunne støtte 100 pct. op om en aftale. Torsdag aften stod det klart, at dette ikke var tilfældet efter et hovedbestyrelsesmøde i fagforbundet Dansk Metal.

- Der kom en meget overraskende og ny melding om, at et af de elementer, der er en central ting i kommissoriet, ikke længere står til diskussion. På baggrund af den melding drager jeg en konklusion om, at der ikke længere er basis for en videre forhandling, siger Socialdemokraternes finansminister, Bjarne Corydon.

Udgangspunktet for regeringens økonomiske politik er, at der kun er råd til en beskeden vækst i det offentlige budget på 0,6 procent årligt. Det er baggrunden for, at regeringen stiler efter at skaffe yderligere råderum. Når trepartsaftalen bortfalder betyder det selvsagt, at vi har misset muligheden for at skabe et råderum på 4 mia. kr.

- Vi har klart meldt ud, at vi ikke bruger penge, vi ikke har. Det betyder, at hvis vi ønsker yderligere velfærd for fire milliarder kroner, må vi kigge efter andre muligheder, siger Bjarne Corydon, der ikke vil placere ansvaret for de sammenbrudte forhandlinger nogen steder.

- Vi lever i en tid hvor, der er brug for politisk lederskab, der tør tage chancer for at nå kompromisser. Regeringen har et usvækket ambitionsniveau, men er da klart, at dette er en forpasset mulighed, siger Bjarne Corydon.
Der er tusindvis af arbejdspladser i den aftale om et investeringsvindue til erhvervslivet, som regeringen indgik i denne uge.
Hver gang en virksomhed det næste halvandet år køber nye maskiner, teknologi eller apparater får de en skattemæssig præmie. Fra 30. maj i år til udgangen af 2013 kan virksomheder nemlig afskrive med 1,15 kroner, hver gang de investerer for en krone.

- Det kommer til at betyde job til ledige danskere. Vi giver simpelthen erhvervslivet en direkte indsprøjtning, som betyder, at det bedre kan betale sig for dem at investere i nye maskiner og produktionsapparater. På den måde kan virksomhederne vokse og ansætte flere, siger skatteordfører Thomas Jensen.

Aftalen, der er en del af regeringens oplæg til en skattereform, vil give 1.000 nye job i år og 6.500 til næste år. Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative.
Kærligheden sejrede torsdag i folketingssalen, da et stort flertal vedtog loven, der giver homoseksuelle mulighed for ægteskab i kirken eller på rådhuset.
Efter mange års socialdemokratisk kamp for homoseksuelles ret til ægteskab, lykkedes det torsdag at skaffe et stort flertal for den historiske beslutning.

Overraskende og modsat tidligere afstemninger, stemte et stort flertalt af Venstre og De Konservative denne gang for regeringens lovforslag, der giver bøsser og lesbiske samme rettigheder i kirken og på rådhuset som heteroseksuelle. Loven var dog også blevet til noget uden de borgerlige, da der var et rent rødt flertal, og allerede i næste uge kan de første homoseksuelle indgå ægteskab.

Det er da også en stolt og glad kirkeordfører, der torsdag var med til at trykke på den grønne knap til lov nummer 106, der giver homoseksuelle ret til ægteskab.

- Ud over at loven får en kæmpe betydning for en masse bøsser og lesbiske, så er den et vigtigt signal om, at vi i Danmark anerkender forskellighed og ligeværd, uanset hvem man er, og uanset hvem man elsker. Det er en holdning til mennesker, vi kan være stolte af, siger kirkeordfører Karen J. Klint.


Lad os tage det positive først. Der er små tegn på, at partiet Venstre og Lars Løkke har erkendt, at hængekøjen ikke er fremtiden i dansk politik. I denne uge er Venstre gået med i regeringens aftale om et afskrivningsvindue til dansk erhvervsliv. En aftale, der giver 7.500 arbejdspladser til ledige danskere i år og næste år.

Man kunne håbe, at det betyder, at Venstre tager sit ansvar på sig og vil forhandle reelt om en skattereform, der giver skattelettelser til danskere, som hver dag går på arbejde og holder hjulene i gang i Danmark. Men så kom grundlovsdag og Lars Løkke Rasmussens grundlovstale…

Brugte han den til at oplyse om Venstres politik og Venstres løsning på krisen? Brugte han den til at forklare, hvor Venstre vil finde alle de 13 milliarder, som Lars Løkke har krævet til skattelettelser? Næh – den tidligere statsminister valgte at bruge taletiden til at kaste med mudder mod regeringen og Socialdemokraterne. Vi splitter danskerne, lod han forstå.

Argumentet for, at regeringen med sit oplæg til en skattereform splitter danskerne, finder Lars Løkke Rasmussen i det faktum, at vi "glemmer" de rigeste bankdirektører. Mig bekendt lider lige præcis bankdirektører ikke nogen stor nød i dagens Danmark. Tværtimod er de blevet forgyldt under den forrige regerings skattelettelser til de rigeste danskere.

Vi er socialdemokrater, og det er ingen hemmelighed, at for os er "hverdags-Danmark" vigtigere end "champagne-Danmark". Når vi synes, der er behov for at omlægge skatten, så er det med de mennesker in mente, der hver morgen står op og går på arbejde. Vi har ikke glemt bankdirektørerne. Vi vil bare hellere give en hånd til håndværkeren, sygeplejersken og skolelæreren.

Vi synes godt, at bankerne kan tåle at betale en højere skat, for vi vil hellere øge beskæftigelsesfradraget, så det kan betale sig for SOSU assistenten og den enlige mor at give den en ekstra skalle. Det er derfor vi kalder vores reform for en rugbrødsreform, mens den tidligere regerings skattepolitik blev døbt rødvinsreformer.

Vi vil sikre, at flere får et arbejde. For når flere danskere er i arbejde, får vi råd til velfærd i fremtiden. Det, synes jeg faktisk ikke er at splitte Danmark. Det er tværtimod at holde sammen på Danmark. Vi samler Danmark om at fremtidssikre velfærden.
Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Pressechef Trine Maria Ilsøe

Ingen kommentarer: