22. juni 2012

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Uge 25

Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

Eksamenstiden er over os. Det gælder også regeringens økonomiske politik, der får topkarakter af 31 ud af 39 økonomer.

Ritzaus Bureau har bedt 39 af landets førende økonomer om at bedømme den socialdemokratisk ledede regerings økonomiske politik på en skala fra 1 til 10. Og modsat i VK-regeringens tilfælde er der ros fra eksperterne. 80 procent giver karakterer i toppen af skalaen. Hver tredje giver regeringen et 8-tal, mens hver sjette er helt oppe på et 9-tal.

Da Ritzau for to år siden lavede samme rundspørge, var det anderledes lave karakterer, økonomerne bedømte den daværende Løkke-regering med. Halvdelen gav Løkke og co. et 5-tal eller dårligere.

- Det skal vi tage som et klap på skulderen. Vi har fra dag ét sagt, at vi ikke spenderer pengene, før de er fundet. Det står i modsætning til den tidligere regering, der rask væk uddelte ufinansierede skattelettelser til de mest velhavende danskere, siger Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen.

Økonomerne fremhæver SRSF-regeringens forsigtighedsprincip og omverdenens opfattelse af Danmark som en sikker havn i et gældsplaget Europa som grunde til, at Thorning-regeringen ligger i toppen af skalaen. Lige nu er udlandet faktisk villig til at betale for at låne penge til den danske stat, fordi vores økonomi er så sikker i forhold til omverden.

- Der er ingen tvivl om, at vi lægger os i selen for at føre en ordentlig økonomisk politik. Det gør vi ikke for at få fine karakterer af økonomer, men fordi vi ser det som den eneste vej ud af den krise, som Danmark og resten af Europa befinder sig i. Vi har ambitioner om at bevare og udvikle vores velfærdssamfund, og for at få råd til det, er det blandt andet vigtigt, at der er styr på de offentlige finanser, så vi kan udvikle Danmark og tiltrække investorer. Det skaber arbejdspladser og giver penge i kassen, siger John Dyrby Paulsen.

Københavns opblomstrende bydel i Nordhavnen sikres en metrolinje, og resten af landet får glæde af et trecifret millionbeløb til bedre forhold og sikkerhed for cyklister.

Allerede i år 2019 glider perrondørerne op på en helt ny minimetrolinje i København, der skal forbinde den opblomstrende bydel i Nordhavnen med hovedstadens helt nye Metro-cityring. Det ligger fast efter en grøn trafikpolitisk aftale mellem regeringen, DF, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative faldt på plads torsdag.

Staten bidrager med 328 mio. kroner, mens resten af det 2,3 mia. kroner dyre projekt betales af Metroselskabet og Københavns Kommune. Ved at gå i gang med den lille metroafgrening nu, inden Metrocityringen er færdig i 2018, sparer man 300 mio. kroner.

Den grønne aftale bevirker også, at der sendes 150 mio. kroner ud til landets kommuner og organisationer til bedre og mere sikre forhold for landets voksende skare af cyklister.

- Jeg er rigtig glad for aftalen, fordi den fremmer grøn trafik både i hovedstaden og rundt omkring i alle landets kommuner. Jeg tror, især pengene til cykelpuljen vil gøre gavn i kommuner, der tidligere ikke har haft råd til at sikre ordentlige cykelstier til skoler, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn.

Klimaaftalen, der er blevet indgået af 190 lande på FN's klimatopmøde i Rio de Janeiro er på trods af åbenlyse svagheder et skridt på vejen mod grøn vækst og bæredygtig udvikling.

Det mener Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Der er ingen tvivl om, at resultatet sagtens kunne være langt mere ambitiøst. Danmark og EU har presset på for at få alle FN-lande til at anerkende, at grøn vækst er et vigtigt redskab til at opnå bæredygtig udvikling, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Aftalen er en tekst på 49 sider, hvor verdens stats- og regeringschefer lover, at de vil arbejde for at udrydde fattigdom og sult. Samtidig sættes der en proces i gang, som skal formulere en række bæredygtighedsmål for fremtiden.

- Aftalen mangler bindende mål og tidsfrister, men vi ser det som et første fornuftigt skridt i den rigtige retning, at grøn vækst nu er et centralt element i aftalen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Danmark har som et de få lande i forsamlingen afsat et millionbeløb til at følge op på beslutningerne fra Rio.

Så skete det. Efter otte måneder i hi begyndte der at komme lyde fra Venstres efterhånden berømte hængekøje. Først i form af en Youtube-video, hvor Lars Løkke Rasmussen krævede 13 friske milliarder i skattelettelser. Desværre var de 13 milliarder tilsyneladende noget, Lars Løkke havde drømt. Der var i hvert fald ikke én eneste økonom i det ganske land, der kunne finde dem nogle steder.

I andet forsøg på at melde noget ud om en skattereform, kom Venstre op med en servietplan, hvor der denne gang "kun" manglede 5 mia. kroner. De mange milliarder skulle bruges på at give topdirektøren en årlig skattelettelse på 24.000 kroner, mens den enlige sygeplejerske med barn årligt ville miste 6.490 kroner i forhold til regeringens udspil.

Vi socialdemokrater har fra starten sagt, at vi ønsker at lave en langsigtet og bred skattereform, der skaber arbejdspladser, letter skatten for lav- og mellemindkomster, er fuldt finansieret og naturligvis socialt retfærdig. Vi er en mindretalsregering og er derfor parate til at indgå kompromiser, men vi går ikke med til at forgylde topdirektørerne.

Lige meget hjalp det. Nej, lød svaret fra Lars Løkke, der lukkede Venstres skatteforhandlinger, inden de var begyndt med beskeden om, at han rejste til Rio. Det viste sig dog at være en sandhed med modifikationer. Da pressen fandt ud af det, fik Venstre travlt med at ændre forklaring. Nu ville Lars Løkke pludselig gerne forhandle skat alligevel. Men kun fra Rio?!

Det er på trods af, at Venstre har en tidligere finansminister og to tidligere skatteministre til at gå hvileløst rundt på Christiansborgs gange, og det nu engang er i Finansministeriet, den slags aftaler forhandles. Selv De Konservatives formand, Lars Barfoed, bad Lars Løkke om at droppe taktikken og komme hjem. Det blev da heller ikke den sidste kovending fra Venstre. Torsdag aften lød beskeden, at nu ville Venstre alligevel gerne forhandle skat – i Danmark.

Jeg synes efterhånden, at vi er så langt ude, at det er utroligt, at Venstre ikke selv kan indse, at de er urkomiske i deres optræden - ærgerligt at sommerrevyerne har skrevet deres manuskripter. Men Venstre, hvad vil I? Drop nu lidt af taktikken og vær med til at tage ansvar. Det er Danmarks fremtid, vi snakker om.

Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Pressechef Trine Maria Ilsøe

 

Ingen kommentarer: