29. august 2012

Byrådets gamle mænd


Af Martin Nesheim, Næstformand i kredsbestyrelsen


Reaktion på Peter Ryge’s debatindlæg ”Mere rock i kommunalpolitik”
Først og fremmest må jeg kvittere for din fangende overskrift ”Mere rock i kommunalpolitik”. Alle der har prøvet at skrive et debat indlæg, ved hvor svært det er at sætte en overskrift der fanger øjet. Jeg tager det for givet at du ikke mener det bogstaveligt, selvom det kunne være forfriskende at fyre op for ” "For Those About to Rock (We Salute You)" i byrådssalen. Så ville der hurtigt blive fyldt op på tilskuerrækkerne.
For en del år siden læste jeg en analyse som formentligt stadig gælder; en journalist havde regnet sig frem til at en helt gennemsnitlig kommunalpolitiker er en mand sidst i 50’erne, offentligt ansat og med ejerbolig. Altså villa, vovse og volvo som vi sagde engang. Når vi ser bort fra kønnet, så passer beskrivelsen godt på vores politikere i Helsingør Byråd, uanset politisk farve. Så håber jeg bare at de kan lide rock!
Hvis man har et ønske om, at valgte politikere afspejler befolkningen, må man blot konstatere at det ikke er tilfældet i dag og formentligt heller ikke i fremtiden. Mit bud på hvorfor vi har en skævhed i dette forhold er egentligt meget simpelt.  Fra stemmeboksen hvert 4. år er der meget langt til at involvere sig i politik. En børnefamilie har rigeligt at se til med blot at varetage de pligter der følger med i f.eks. børneinstitutioner, skoler m.v. Når der samtidig også skal være plads til hobby, videreuddannelse og tid til familien, placeres et politisk engagement meget langt nede på prioriteringslisten. Dette og sikkert meget andet gør,
at vi i partiforeningerne ikke ligefrem kan vælge og vrage mellem unge engagerede fritidspolitikere som kunne tænkes at tage en tørn i byrådet.
 Dit debatindlæg tager udgangspunkt i den udmærkede analyse som Helsingør Dagblad bragte forleden.  Personligt finder jeg det lettere morsomt at se hvad HD mener at vi socialdemokrater tænker. Jeg kan også godt sætte mig ind i din beskrivelse af de forskellige partier. Men når vi bliver taget til indtægt for at vi opfatter Helsingør Kommune som værende socialdemokratisk finder jeg det passende at reagere på mit partis vegne.
Helsingør er ikke per definition en rød by. Det er heller ikke en blå by.  Vi socialdemokrater er fuldstændigt klar over at vi ikke kommer sovende til et godt valgresultat. For at vi skal kunne få et godt kommunalvalg er vi nødt til at være enormt dygtige til at kommunikere. Vi skal fortælle vælgerne om vores politiske holdninger, vi skal komme med løsninger og vi skal være garanten for at Helsingør Kommune styres godt igennem en økonomisk vanskelig tid. Hvis vi ikke kan gøre dette, fortjener vi ikke et godt valg. Det ved vi alle sammen og vi erkender, at alene tanken om at der i Helsingør Kommunes DNA ligger en rød rose, vil være at stikke blår i øjnene på os selv – og det straffer vælgerne. 
Derfor stiller vi også krav til vores byrådskandidater, herunder også nuværende byrådsmedlemmer. Hvis man ønsker at være socialdemokratisk byrådsmedlem i Helsingør Kommune, forpligter man sig til at fortælle vælgerne om hvad socialdemokratiske værdier er og hvilke løsninger vi vil vælge på kommunens udfordringer. Således betyder det mindre at man er en midaldrende, husejende, offentligt ansat mand, for det er vigtigere at man har det der skal til for at repræsentere vores parti og vores vælgere.

Ingen kommentarer: