5. oktober 2012

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Uge 40


Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

De danske landdistrikter skal have bedre muligheder for at skabe vækst og lokal udvikling. Der skal pustes liv i tomme hovedgader og gamle bygninger. Det er baggrunden for regeringens nye ændring af planloven.
Det er en udfordring at skabe vækst i landdistrikterne. Derfor har den Socialdemokratisk ledede regering netop foreslået, at kommuner med vanskeligt stillede landdistrikter fremover kan give tilladelse til byggeri af boliger i tilknytning til mindre bysamfund på landet.

- Vi giver også kommunerne mulighed for at udnytte gamle og overflødige bygninger til boliger og erhverv, siger by- bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen og fortsætter:

- Tanken er, at eksempelvis en arkitekt kan få lov at indrette tegnestue i en nedlagt brandstation,
eller at byens nedlagte mejeri kan ombygges til boliger. De nye regler skal altså give landsbyerne og deres indbyggere lov til at bruge kreative og nye ideer til at genoplive de små byer.

Kravet til kommuner, der vil bruge de gamle ejendomme til at skabe nyt liv, bliver, at de i planlægningsarbejdet kan dokumentere, at der er tale om et landdistrikt i tilbagegang.

Landdistriktsbestemmelsen erstatter landzonebestemmelserne og gælder for 29 yderkommuner og 15 ikke brofaste øer. Lovforslaget fra regeringen ophæver samtidig den to år gamle særregel, som VK-regeringen indførte, hvor udvalgte kommuner fik lov at bygge i kystnærhedszonerne uden krav om særlige begrundelser. Med den nye planlov vil det komme til at kræve en særlig tilladelse:

- Det vigtige er, at vi med respekt for og i samklang med vores natur og landskab giver muligheder, der betyder, at de mindre lokalsamfund kan udvikle sig bedst muligt, siger Carsten Hansen.Af politisk ordfører Magnus Heunicke

Er du en af Venstres helte? Nej, højst sandsynligt ikke.

For er det skolelæren, der tager fat i kraven på en ung begavet knægt, som bruger for meget tid på at hænge ud med de forkerte og for lidt tid på lektierne? Nej, ikke hos Venstre. Er det den travle tømrer, som bruger aftener og weekender som træner i den lokale fodboldklub, der er en af hverdagens helte hos Venstre? Nej, heller ikke.

Lars Løkke stod forleden til topmøde i Dansk Industri og så ud over forsamlingen af erhvervslivets spidser. Mennesker - primært mænd - med millioner på kontoen og villaer i landets dyreste kvarterer. Og der lod Lars Løkke Rasmussen hjertet løbe af med sig og erklærede: "I er hverdagens helte!"

Lad mig slå fast, at jeg har en kæmpe respekt for danske erhvervsledere. Vi har masser af dygtige, fremsynede erhvervsfolk her i Danmark, og godt for det.

Men der er desværre også dele af dansk erhvervsliv, der har mindre format. Forleden forlod en nyudnævnt direktør for Svendborg Sparekasse sit job efter kun 19 dage. For under tre ugers arbejde fik han en bonus på 1 million kroner. Det er velbetalt dovenskab. Og han hed vist ikke engang Robert.

Den bankdirektør repræsenterer selvfølgelig ikke dansk erhvervsliv. Ligeså lidt som Robert repræsenterer danske arbejdsløse. Men kontrasten er alligevel slående. På den ene side de vellønnede direktører med bonus i inderlommen - Venstres helte. Og på den anden side de danske lønmodtagere, som for manges vedkommende oplever en reel lønnedgang. Men de accepterer det, fordi de godt ved, at Danmark står i en svær situation. Men de er ikke helte i Venstres optik. Det er derimod en lille minoritet af befolkningen, som ikke behøver at bekymre sig om lønnedgang, og hvordan de skal få hverdagen til at hænge sammen. Tak for den indsigt, Lars Løkke.


Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Pressechef Trine Maria Ilsøe

Ingen kommentarer: