12. oktober 2012

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Uge 41

Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

I disse dage foregår der intense forhandlinger mellem regeringen og Folketingets øvrige partier om næste års finanslov.

Regeringen lagde i august måned sit udspil til en finanslov frem. Målet er først og fremmest at skabe arbejdspladser, skubbe gang i økonomien, få råd til det rekordstore antal nye studerende, der begynder på en uddannelse, og skabe balance i de statslige budgetter, som stadig lider efter det massive milliardunderskud, som VK-regeringen efterlod danskerne.

Alle Folketingets partier er indtil videre forhandlingsvillige. Det er vi socialdemokrater naturligvis glade for. I regeringsgrundlaget slår vi fast, at Danmark trænger til et opgør med tidligere tiders blokpolitik, hvor Dansk Folkeparti med en grænsebom og en udlændingestramning som betaling altid stemte for finansloven. Nu handler det om at få lavet den finanslov, som er bedst for Danmark.

- Vi står i den situation, at et enkelt parti ikke længere har vetoret over regeringens finanspolitik. Vi har lagt et bundsolidt finanslovsforslag frem, der skaber arbejdspladser og hænger sammen økonomisk. Nu forhandles der med alle partier, præcis som man gjorde i 90'erne, forklarer Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen.

I medierne bliver det udlagt som om, at regeringen enten kan lave en blå finanslov med Venstre eller en rød med Enhedslisten. Men den udlægning køber Socialdemokraternes finansordfører ikke.

Han mener, at man kan sammenligne situationen i dag med 90'erne, hvor en socialdemokratisk ledet regering fik økonomien på fode igen med tusinder af nye arbejdsplader, vækst og fremgang efter ti års borgerligt styre. Og dengang indgik Socialdemokraterne år efter år finanslov med de partier, der ville være med til at sikre, at vi kom igennem med så meget socialdemokratisk politik som muligt.

- Vi regerer landet på en ny måde i forhold til VK-regeringen. Vi stiller os i midten og er derfor villige til at indgå kompromisser både til højre og venstre. Tager man ansvar, kan man få indflydelse. Så enkelt er det, siger John Dyrby Paulsen.

Ny energisparepakke giver bedre boliger til lejerne, klimaet forbedres og håndværkerne får nye opgaver.

En ægte tre-i-ener: Bedre boliger, bedre klima og flere arbejdspladser. Det er indholdet af den energisparepakke, som samtlige partier i Folketinget – bortset fra Liberal Alliance – har indgået.

Det handler om energirenovering af private udlejningsboliger. Størstedelen af dem er bygget, før der for alvor blev stillet krav om energistandarden i nybyggeri, og derfor er flere af dem så utætte, at lejerne fyrer for gråspurvene, når de tænder for radiatoren i stedet for at få varmet deres bolig op.

Med energisparepakken bliver det attraktivt for de private udlejere at renovere boligerne, fordi de får lov at lade huslejen stige. Men lejerne behøver ikke frygte en samlet højere boligudgift, fordi de i stedet får lavere udgifter til varme.

- Det har været vigtigt for os, at vi kunne finde en model for, hvordan vi får energirenoveret de private udlejningsboliger uden at lægge en bombe under lejerne. Med aftalen har vi sikret, at det ikke vil gå ud over lejerne, når der renoveres, siger Jan Johansen, der er Socialdemokraternes by- og boligordfører.

Knap en femtedel af de danske boliger er private udlejningsboliger. Omkring 80 procent af dem er bygget, før bygningsreglementet stillede krav til energistandarden. Energisparepakken er en udmøntning af den energiaftale, der blev indgået i foråret 2012.

Bedre fjernsyn til børn og unge, flere nyheder fra dit lokalområde og bedre mulighed for at få Danmarks bedste teater ind i stuen. Regeringen har netop indgået en ny bred medieaftale.

Når du for fremtiden tænder dit tv, vil æteren være fyldt med bedre børne-tv og endnu mere lokalstof.

- I min generation har vi oplevet, hvordan godt børne-tv har givet os en ballast med holdninger og værdier, vi har kunnet bruge senere i livet. Det er vi nu med til at sikre for de kommende generationer, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, der er meget tilfreds med den nye brede medieaftale, som blev indgået i tirsdags.

Over de næste to år bliver der givet 72 mio. kr til at styrke børne-tv, herunder at etablere en ny børnekanal på DR med bl.a. børnenyheder.

Mogens Jensen peger også på, at medieforliget vil styrke de regionale tv-stationer med 63 mio. kr. Pengene vil bl.a. gå til mere indhold på de regionale 24-timers-kanaler, som allerede kører med stor succes i dag.

- I en tid, hvor vi overdænges med endeløse rækker af udenlandske tv-kanaler, er det vigtigt, at vi har et stærkt DR og TV2, men også, at vi har et godt dansk regionalt tv-udbud, som kan formidle lokale og regionale nyheder og historier, siger Mogens Jensen.

Du kan læse mere om medieaftalen, der er blevet indgået med samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance, her.

Venstres polske drømmelønninger

På Folketingets talerstol i sidste uge afviste Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hele ti gange, at Venstres beslutningsforslag om at begrænse konfliktretten kan betyde lønninger for danskerne på 30 kroner i timen.

Men uanset hvor mange gange Ellen Trane Nørby benægter konsekvensen af det beslutningsforslag, som Venstre og Dansk Folkeparti ønsker at gennemføre i Folketinget, bliver det ikke mindre sandt.

Hvordan kan det være? Danskernes mindsteløn er 0 kr., for det findes ingen lovfæstet mindsteløn i Danmark. Det er kun din overenskomst, der garanterer en løn, du kan leve af.

Hvad betyder det for dig?
I dag har du og dine kollegaer ret til at sige fra over for urimelige vilkår. Det kaldes konfliktretten. Den giver os lov til at sige fra, hvis vores fælles overenskomster underbydes. Konfliktretten er derfor din eneste måde at sige fra over for dårlige lønninger.

Men kan det virkelig betyde lønninger på 30 kr? Ja, det kan det. Beskæftigelsesministeriets juridiske eksperter har allerede konkluderet, at "et forbud mod at konflikte over for virksomheder, der allerede har en overenskomst, vil betyde, at de faglige organisationer ikke lovligt vil kunne konflikte over for en virksomhed i situationer, hvor de ansatte aflønnes efter fx en polsk overenskomst med en løn på 30 kr".

Hvad gør Socialdemokraterne ved det? Vi har venligt forsøgt at advare den liberalistiske partileder. Det hjalp ikke. Venstres venner i erhvervslivet har også forsøgt at tale Lars Løkke til fornuft. Det hjalp heller ikke. Men bare rolig. Det kommer ikke til at ske, så længe vi har flertallet. For vi Socialdemokrater holder nemlig fast i, at en times arbejde er meget mere værd end Venstres 30 kr.

Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Pressechef Trine Maria Ilsøe

Bookmark and Share

 

Ingen kommentarer: