23. november 2012

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Uge 47


Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

Finansminister Bjarne Corydon ser tilbage på en hektisk uge. Han mener, at vi alle skylder de ansatte i SAS en stor tak for det ansvar, de har taget for at holde SAS på vingerne. Og så fortæller han om den udskældte sms, han sendte til de kabineansattes fagforening, CAU.
Mandag blev ledelsen og de ansatte i SAS enige om en redningsplan, der sikrer, at Skandinaviens største flyselskab overlever. Tusindvis af arbejdspladser er reddet. Københavns status som et nordeuropæisk trafikknudepunkt er bevaret. Og de danske skatteydere kan se frem til, at SAS, som den danske stat er medejer af, nu har udstukket en kurs, hvor selskabet kan tjene penge.

- Den offervilje som de ansatte i SAS udviste i den her helt ekstraordinære situation, skylder jeg og
resten af Danmark dem en stor tak for. De gik med til redningsplanen, ikke fordi det var behageligt, men fordi det var nødvendigt, siger Bjarne Corydon.

SAS' betydning for Danmark og danske virksomheder kan ikke overdrives. Udover de tusinder af danskere, der hver dag står op til et arbejde hos SAS, er endnu flere danske virksomheder og lønmodtagere afhængige af SAS' fortsatte eksistens. Det gælder både virksomheder, der er direkte afhængig af kontrakter og aftaler med SAS, men i den grad også resten af dansk erhvervsliv.

Flere har spekuleret i, at de mørke konkurs-skyer over SAS var det rene bluff. Flere har endda sagt, at den danske stat også ville redde SAS, selv om en overenskomst med luftfartselskabets ansatte brød sammen. De spekulationer maner den socialdemokratiske finansminister helt og aldeles i jorden.

- Der var ikke nogen plan B. SAS ville være gået konkurs. Der var kun redningsplanen eller konkurs, slår Bjarne Corydon fast, og fortæller, at det var baggrunden for, at han mandag skrev en sms til de kabineansattes fagforening, CAU:

- Mit eneste mål var at give en fuldstændig klar oplysning om de økonomiske realiteter. Det var en alvorlig situation, og var man ikke nået til enighed, var SAS gået konkurs.

Flere siger, du gik over stregen, da du sendte den sms, og at du har blandet dig i den danske model?
- Det er min pligt, både som finansminister og som socialdemokrat, at kæmpe for danske arbejdspladser og kæmpe for skatteydernes penge. Min frygt i det her forhandlingsforløb var, at det ville gå galt – og endnu værre, at det ville gå galt, fordi man ikke forstod situationens alvor og gik ud fra, at truslen om konkurs bare var forhandlingstaktik. Det var det ikke, siger Corydon.

Har du fortrudt, at du sendte den sms?
- Nej. Jeg ville omvendt have fortrudt det, hvis jeg ikke havde sendt sms'en og vi i dag kun kunne tale om SAS' konkurs.

Hvordan skiller SAS sig ud fra andre danske virksomheder?
- SAS' situation er særlig. Selskabet er kommet fra en nærmest monopollignende situation til et marked præget af knivskarp konkurrence. Det stiller selvfølgelig helt særlige krav til selskabet og dets ansatte. SAS' situation er på ingen måde at sammenligne med hele Danmarks situation, siger Bjarne Corydon og tilføjer:

- Danmark er udfordret på sin konkurrenceevne - og det forholder man sig til på alle danske arbejdspladser, når man tilrettelægger arbejdet og forhandler lønninger. Men Danmark er langt fra ligeså udfordret som SAS. Og derfor er det også helt uansvarligt at sammenligne SAS' situation med resten af Danmark.Af politisk ordfører Magnus Heunicke

Sommetider skriver og siger Venstre faktisk noget klogt. Indrømmet, der er ikke meget på den front for tiden, men når de gør det, skal de naturligvis roses for det. Også af mig.

Tag eksempelvis deres 2020-plan fra sidste år. Bevares, den havde sine klare mangler, men Venstre gjorde sig faktisk umage med at beskrive begrebet nulvækst.

Jeg citerer:
"Uden reformer vil der kun være plads til omtrent nulvækst i det offentlige forbrug i mange år fremover. Det vil reelt betyde, at man bliver nødt til at spare på kernevelfærd som folkeskole eller ældrepleje, hvis sundhedsvæsenet fx skal kunne anvende de nyeste - og ofte dyre - behandlingsformer og medicin". Jeg kunne ikke være mere enig.

Problemet er bare, at Venstre sidste weekend smed al basal nationaløkonomisk logik over bord. Nu mener Lars Løkke og Venstre pludselig, at nulvækst alligevel ikke betyder nedskæringer og dårligere ældrepleje, selv om eksperterne siger det modsatte.

"Det behøver ikke gå ud over nogen", sagde Lars Løkke Rasmussen til Venstres landsmøde.

At benægte, at en så stor besparelse vil føre til nedskæringer, svarer til at benægte virkningen af tyngdekraften. Nulvækst i det offentlige vil betyde, slår alle eksperter fast, at der frem mod år 2020 skal spares mere end 30 mia. kr. på de offentlige finanser.

Det ville klæde Venstre at pege på, hvor det er, der skal skæres. Er det i ældreplejen? Er det på skolerne? Er det på strålekanonerne til kræftbehandling? Torsdag meldte Venstre så ud, at der i hvert fald ikke må spares på behandlingen af syge. Sundhedsvæsenet er fredet. Men det betyder jo så, at der skal spares endnu mere massivt andre steder, for at Venstre kan nå i mål med sine 30 mia. i besparelser.

Til gengæld for nulvækst vil Venstre give skattelettelser. Problemet er bare, at Venstre i deres udmeldinger peger på, at skattelettelserne beløbsmæssigt hovedsageligt skal gå til erhvervslivet.

Jeg er fuldstændig enig med Venstre i, at der skal gøres noget ved Danmarks konkurrenceevne. Den styrtdykkede, mens VK havde magten.

Mens Venstres svar på krisen er at lave nedskæringer i velfærds-samfundet og give skattelettelser til erhvervslivet, mener vi, at der skal investeres i uddannelse, infrastruktur og grøn omstilling. Vi skal skabe den dygtigste generation nogensinde, så virksomhederne kan konkurrere på viden og innovation.

Jeg ser frem til en livlig diskussion med Venstre om den her store udfordring, som vi er enige i, Danmark står over for. Men det kræver, at Venstre erkender de mest fundamentale økonomiske principper - nemlig at nulvækst i det offentlige over så mange år, vil betyde nedskæringer. Præcis som Venstre mente indtil deres landsmøde forrige lørdag.


Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Pressechef Trine Maria Ilsøe