26. april 2013

Socialdemokraternes nyhedsbrev: Nu skal børnene i skole igen

Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

Kære socialdemokrat

På regeringens initiativ har et bredt flertal i Folketinget for få minutter siden vedtaget et indgreb i skolekonflikten.

Det betyder, at børnene skal i skole igen på mandag. Afgangseleverne får deres eksamen. Hverdagen vender tilbage for os alle. Det er jeg glad for.

Det er selvsagt ikke ligetil at gribe ind i en faglig konflikt. Meningen med den danske model er jo, at parterne selv forhandler sig frem til en løsning. Men efter fire ugers konflikt var der stadig ikke noget tegn på, at KL og Danmarks Lærerforening ville nærme sig hinanden.

Derfor greb vi ind. Fordi børnene gerne vil i skole. Fordi de store elever gerne vil til eksamen. Fordi lærerne gerne vil undervise. Og fordi familierne har brug for at få hverdagen tilbage.

Som I ved, havde vi ikke nogen mæglingsskitse at tage udgangspunkt i. I stedet har vi skruet indgrebet sammen på en måde, hvor vi tager hensyn til begge parter i konflikten.

På den ene side bliver det fremover sådan, at skolelederen skal lede og fordele arbejdet – præcis som på alle andre arbejdspladser. Men på den anden side sikrer vi trygge rammer om lærernes arbejdstid. Arbejdstiden skal normalt tilrettelægges i dagtimerne på hverdage og så vidt muligt være samlet. Og lærerne har krav på at vide, hvilke opgaver, de skal løse i løbet af året.

Den særlige ordning om nedsat arbejdstid for ældre lærere bliver langsomt udfaset. Til gengæld får lærerne en varig ekstraordinær lønstigning på mellem 3.300 og 4.200 kroner om året. Det er penge, som vi finder på finansloven, og som ikke tages fra andre offentligt ansattes løn.

Endelig afsætter vi en milliard til efteruddannelse, som lærerne selv skal være med til at udmønte.

Jeg tror, det har været tydeligt for alle, at fronterne i konflikten har været trukket meget skarpt op. Derfor er der heller ingen af parterne, der har fået det fuldstændig, som de ville have det med vores indgreb. Det er vist sjældent tilfældet, når en regering griber ind.

Det er en svær balancegang. Men jeg mener, vi har fundet en rimelig løsning på en svær konflikt.

Nu vender hverdagen tilbage. Og med konflikten bag os håber jeg meget, at vi kan genoptage det gode samarbejde mellem elever, lærere, forældre og politikere om at gøre en god skole bedre.

For er der én ting, der ikke er løst med konflikten eller indgrebet, så er det de udfordringer, skolen står over for – særligt det forhold, at for mange unge ikke lærer at læse, skrive og regne ordentligt. Det tager vi fat på som det næste.

Med venlig hilsen

Magnus Heunicke
Politisk ordfører

Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Martin Justesen

Bookmark and Share

 

Ingen kommentarer: