28. august 2013

S nyhedsbrev: Situationen i Syrien

Kan du ikke se hele nyhedsbrevet? Klik her

Det er ekstremt uhyggelige billeder, der i disse dage kommer fra Syrien. I over to år har krigen raset, og vi har jævnligt hørt nye om overgreb og massakrer begået af både Assad-regimet og oprørere. Men efter at hundredvis af uskyldige civile voksne og børn sidste onsdag blev dræbt ved et giftgasangreb, som sandsynligvis er begået af regeringsstyrker, står vi i en ny og langt mere alvorlig situation. Der er sket en dramatisk eskalering af konflikten, som vi skal tage meget alvorligt.

Vi har fået klare indicier fra vores nærmeste allierede, Frankrig, Storbritannien og USA, på, at det er den syriske hær med præsident Assad i spidsen, som står bag brugen af de kemiske våben. Senest har FN's udsending i Syrien bekræftet, at de kemiske våben er blevet anvendt.

At anvende kemiske våben mod civile er en ekstrem grov overtrædelse af de mest basale internationale normer. Det lægger et tungt pres på FN's Sikkerhedsråd om at reagere. Vi forfølger fortsat FN-sporet. Det er endnu ikke udtømt. Man skal huske på, at FN er forpligtiget til at beskytte befolkninger mod ledere, der begår overgreb på sine egne. Men er FN's sikkerhedsråd ikke i stand til at reagere, fordi Rusland og Kina stiller sig i vejen, må vi overveje alternative måder at reagere på. Det er helt i tråd med vores politik og med regeringsgrundlaget.

Det er vigtigt for mig at understrege, at Danmark ikke er blevet kontaktet af vores allierede vedrørende en eventuel militær aktion. Vi tager stilling til en eventuel konkret militær aktion, når og hvis det skulle blive aktuelt.

Vi overvåger situationen tæt og afventer i første omgang den proces, der er sat i gang i Sikkerhedsrådet.

Med venlig hilsen

John Dyrby Paulsen
Udenrigs- og forsvarsordfører

 
 

Udsendes af Socialdemokraternes presseafdeling på Christiansborg
Ansvarshavende redaktør: Martin Justesen

Bookmark and Share

 

Ingen kommentarer: