26. oktober 2014

Børnevelfærd er vel lige så vigtigt som dyrevelfærd. Er det ikke?

Af Pernille Schnoor, formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm og folketingskandidat for Socialdemokraterne

Hvorfor må staten blande sig og lave lovgivning, når det handler om dyrevelfærd, men ikke når det handler om vores børn i daginstitutionerne?
Mink skal have adgang til både halm, hylde og rør. Og der er regler for, hvor meget plads burhøns skal have. Men hvad med børnene i daginstitutionerne? Hvilke regler er de underlagt?
Ingen.
Når det drejer sig om børn, så taler man om, at der ikke må indføres minimumsnormeringer, fordi kommunerne selv skal have lov til at bestemme. Kommunernes Landsforenings formand Martin Damm har netop afvist minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet.
Jeg er dybt uenig med KLs formand. Problemet opstår nemlig, når budgetforhandlingerne går i gang i kommunerne, og der skal spares for at skabe råderum til skattelettelser. For ja, sorteper ender ofte hos vuggestue- og børnehavebørnene. Jeg taler af erfaring.
Det er naturligvis ikke, fordi kommunalpolitikere bevidst ønsker at skade børn. Uanset partifarve.
Der er to praktiske grunde til det. 1) De to velfærdsområder, social-/ældreområdet og børneområdet, udgør de største driftsbudgetter i kommunerne. 2) Der er ingen lovgivning på området i modsætning til for eksempel beskæftigelsesområdet, som er meget lovbundet. Der er derfor ingen regler for, hvor langt ned kommunerne må gå i servicen til vores unger.
Jeg mener, vi skal have minimumsstandarder på daginstitutionsområdet. Standarder for, hvor mange voksne der skal være på en legeplads, når børnene er ude at lege. Standarder for, hvor meget plads der skal være for hvert barn på stuen. Og standarder for, hvor mange børn der må være pr. voksen på stuen, og når børnene er på tur.
Jeg er fuldt ud klar over, at minimumsstandarder koster penge. Men jeg mener ikke, det er ansvarligt, at børns vilkår skal afhænge af forhandlingsteknikker under budgetforhandlinger i kommunerne.
Som folketingskandidat vil jeg arbejde for at sikre, at alle vores mindste får en god start på livet. Det er vores bedste kort i kampen mod den negative sociale arv. Derfor er det på tide, at vi går til kamp for børnevelfærden.Ingen kommentarer: