25. oktober 2014

Flygtningedebatten er fyldt med negative myter
Af Pernille Schnoor, Folketingskandidat, Socialdemokraterne

Tonen i den danske udlændingedebat er hård. Dansk Folkeparti har for nyligt foreslået at sende flygtninge fra verdens krige og konfliktområder videre tilbage til et af verdens ulande, hvis de kommer til Danmark og opnår asyl. Liberal Alliance har meldt sig på banen med et lignende forslag, hvor flygtninge skal mødes i ”lufthavnen og sendes hjem igen.” Og Venstre er også med på galajen om at overbyde hinanden i ” flygtninge – nej tak.” Senest har Venstres folketingskandidat i Nordsjælland, Jacob Levin Svendsen, et indlæg i Frederiksborg Amts Avis om alt det negative ved flygtninge. Han påstår eksempelvis, at det er ”særdeles attraktivt at komme til Danmark som asylansøger”. Derudover nævner han en masse tal, f.eks. at vi i 2013 modtog 7557 flygtninge i Danmark – det dobbelte af hvor mange der kom i 2011. Han påstår, at området er ”eksploderet”, og at det er ”fuldstændig ude af kontrol.” Og så mener han at kunne sige, at man i politiet ”joker” med at ”Danmark kun er andet valg i forhold til Sverige.” På baggrund af en enkelt kilde han har talt med i politiet.

Jeg må sige, at jeg er ved at være træt af mediernes ensidige fokusering på de partier, der formidler det negative ved at hjælpe flygtninge.  Og jeg synes egentlig, at det er temmelig trist for mennesker, der alle står i en - for os - uforståelig ulykkelig situation, at der skal ”jokes” med deres forhold. Derfor synes jeg, det er på sin plads at få nogle nuancer og nogle fakta ind i debatten, som er båret af så mange myter, fordomme og skræmmescenarier.

·        Der er – desværre - mere end 51,2 millioner flygtninge i verden (ved udgangen af 2013). I Danmark modtog vi en forsvindende lille andel i 2013, nemlig 7557 af disse. Tallet skønnes at stige – men det er stadig en forsvindende lille del af ansvaret, som vi påtager os her.

  • Omkring 33,3 millioner flygtninge er flygtninge i deres eget hjemland
  •  Mindst 80 procent af verdens flygtninge opholder sig allerede nu i ulande - relativt få flygtninge får asyl i Europa, Nordamerika eller Australien. Så Europa modtager altså ikke hovedparten af verdens flygtninge.
  • Danmark er ikke sammen med Sverige blandt de to foretrukne lande. Ifølge UNHCR Global      Trends søger de største grupper af flygtninge mod Pakistan, Iran, Syrien, Tyskland, Kenya og Jordan.
  • Pakistan, Iran og Libanon er de lande i verden, der huser flest flygtninge.
  • Et stigende antal flygtninge og indvandrere har i de seneste par år valgt at vende tilbage til deres eget hjemland. Alene i 2011-2013 er knap 1.500 flygtninge og indvandrere med ophold i Danmark rejst tilbage til deres hjemland.
Jeg ønsker naturligvis ikke at give dig, Jacob Levin Svendsen, skylden for udbredelsen af alle disse myter, der florerer om flygtninge. Det er i høj grad medierne, der bringer historierne, der får os til at tro på, at flygtninge er her af bekvemmelighedsårsager. Men Jacob Levin Svendsen – jeg forstår ganske enkelt ikke, at du og dine kolleger går i byen med disse mytebaserede historier. Der findes, som du kan se, andre tal, end dem du nævner. Og de tal er mindst lige så vigtige.

Til slut vil jeg sige. Det her handler jo i sidste ende slet ikke om tal. Det handler om anstændighed, medmenneskelighed og næstekærlighed. Jeg undrer mig: Er der slet ikke plads til disse dyder i Venstre mere – handler det hele efterhånden kun om økonomi?

Find fakta her; sameksistens.dk og flygtning.dk

Ingen kommentarer: